Ez a weboldal cookie-kat használ a szolgáltatások nyújtásához, a hirdetések testreszabásához és a forgalom elemzéséhez. A weboldal használatával elfogadja ezt. További információk

Vámeljárás

Csomagküldés az Európai Unión kívüli országokba

Az Európai Unión belüli csomagküldés esetén nem szükséges a vámügyintézés, viszont minden EU-n kívülre küldött csomag esetén elengedhetetlen. Szállítópartnereink jelenleg az alábbi harmadik országokba kézbesítik az Ön csomagjait: 

Svájc Lichteinstein Oroszország Ukrajna USA Egyesült Királyság

Mi a teendő az EU-n kívüli csomagküldés előtt?

  • Tájékozódjon az adott országba történő áruküldés lehetőségeiről, korlátozásairól, és a tiltott árukról. A vámszabályokkal és az áruk kivitelével kapcsolatos kötelező lépéseket és információkat minden eseben a Magyar Köztársaság Nemzeti Adó- és Vámhivatala adja határozza meg. A Csomagküldő.hu nem felel az olyan áruk kivitelénél keletkezett károkért, amelyek behozatala a célországban tilos.
  • Ha az Európai Unión kívülre kíván szállítani, szükséges rendelkeznie EORI-számmal. Az EORI-szám, más néven vámazonosító szám, egy egyedi azonosító szám a vámjogszabályok hatálya alá tartozó tevékenységekhez. EORI-számot a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ügyfélszolgálatán tud igényelni, kitöltött nyomtatvánnyal. Az EORI-számmal kapcsolatos információkat és az igénylés módját itt találja.
  • Ne felejtse el, hogy a csomagnak tartalmaznia kell egy számlát, adásvételi szerződést, vagy az árucikk/árucikkek árának más igazolását.
.
  • Ha leellenőrizte az exportálási lehetőségeket az adott országba, és rendelkezik EORI-számmal, benyújthatja a csomagot vámkezelésre és megtörténhet a csomagfeladás. A folyamat nagyon egyszerű: az anyavállalatunk, a Zásilkovna képviseli Önt a vámeljárás során. Elegendő, ha adatokat szolgáltat nekünk a vámáru-nyilatkozatok tételeiről, illetve szüksáég esetén meghatalmazást nyújt be. Az eljárás függ a célországtól.
.

Csomagküldés az alábbi országokba: Svájc, Lichtenstein, Oroszország, Ukrajna és az Egyesült Királyság

Ha szeretne áfa-visszatérítést igényelni, töltse ki a Vámjogi képviseleti bizományi szerződést. A kitöltött és aláírt dokumentumot e-mailben küldje el az alábbiak szerint:

Hogyan küldje el az e-mailt?
Címzett: customs@packeta.com
Az e-mail tárgya: Meghatalmazás – az ország, ahonnan Ön küldi a csomagokat – a webáruháza neve

A közvetített vámjogi képviseleti meghatalmazás minden olyan csomagra vonatkozik, amelyet a Csomagküldő.hu-val küld az EU-n kívüli országokba. Nincs szükség a kitöltésére, ha már aláírta és benyújtotta a Vámjogi képviseleti bizományi szerződést.

Ezt követően a csomagfeladáskor már csak a vámáru-nyilatkozat egyes tételeit kell kitöltenie a partnerfelületén, vagy az API fájlokban. Kérjük, fordítson kellő figyelmet a vámáru-nyilatkozat tételeinek kitöltésére, mivel ezek a csomagfeladáshoz elengedhetetlen adatok, hibás vagy hiányos kitöltésük késést illetve sikertelen kézbesítést is eredményezhet. Az útmutatót a vámáru-nyilatkozat kitöltéséhez itt találja. A kiviteli dokumentumokat ezután automatikusan elküldjük az Ön e-mail címére.

Amennyiben nem él az áfa-visszatérítés lehetőségével, úgy lehetősége van az egyszerűsített vámeljárás igénybevételére. Ez esetben elegendő, ha a csomagfeladáskor kitölti a vámáru-nyilatkozat egyes tételeit a partnerfelületén, vagy az API fájlokban. Nem szükséges kitölteni sem a bizományi szerződést, sem a meghatalmazást.
Figyelem: ez nem vonatkozik az Egyesült Királyságba küldött csomagokra. 

BREXIT – Egyedi vámszabályok


Az Egyesült Királyságba küldött csomagok esetén a magyarországon igényelt EORI-szám mellett szüksége lesz az egyesült királyságbeli EORI-számára is a vámáru-nyilatkozat kitöltéséhez. Emellett megkövetelik az ÁFA-azonosítót (VAT registration number) is.
Kivétel: ha online piactéren keresztül árusít, pl. Amazon, Ebay. Ez esetben nem szükséges saját UK EORI-számmal és ÁFA-azonosítóval rendelkeznie, elég ha elküldi nekünk az online piactér UK EORI-számát, illetve ÁFA-azonosítóját. UK EORI és ÁFA-azonosító (VAT number) nélkül nem lehetséges a csomagküldés az Egyesült Királyságba.

UK EORI-szám igénylése UK ÁFA-azonosító igénylése

A 135 GBP-ig terjedő csomagok után nem kell vámot fizetni, viszont az Egyesült Királyságban ÁFA-kötelesek.
135 GBP feletti csomagok esetén vám és ÁFA fizetése szükséges, valamint kötelező feltüntetni az áruk származási helyét a vámáru-nyilatkozat kitöltése során.

A jövőben az áruk származásának igazolását (az ún. preferenciális származási nyilatkozatot) közvetlenül a szállítópartner címkéjén kell feltüntetni.

Jelenleg a szállítópartnerünk a címke módosításán és implementálásán dolgozik, viszont a jövőben kulcsfontosságú lesz, hogy az áruk eredetére vonatkozó információkat mindig helyesen adja meg, mind az API-n keresztül, mind a partnerfelületén.
A címke módosításának befejezése előtt kérjük, használja az alábbi dokumentumot az áru eredetének feltüntetésére, majd kitöltés után csatolja az árut tartalmazó csomaghoz. A másik lehetőség a dokumentum szövegének beillesztése közvetlenül a számlára, melyet majd elhelyez a csomagban. Javasoljuk, hogy ezt a dokumentumot a címke sikeres módosítása után is csatolja a csomagjaihoz, mivel az Egyesült Királyság vámhivatalai számára ez megerősíti az áru származási helyét.

Csomagküldés az Amerikai Egyesült Államokba

Hogyan küldje el az e-mailt?
Címzett: CZexport.GTS@fe­dex.com
Másolatba tegye: customs@packeta.com
Az e-mail tárgya: Az e-mail tárgya: FedEx meghatalmazás – az Ön webáruházának a neve

A közvetített vámjogi képviseleti meghatalmazás minden olyan csomagra vonatkozik, amelyet a Csomagküldő.hu-val küld az Egyesült Államokba. A csomagfeladáskor már csak a vámáru-nyilatkozat egyes tételeit kell kitöltenie a partner felületén, vagy az API fájlokban.  

Ha további kérdése van az EU-n kívüli csomagok vámeljárásával kapcsolatban, kérjük forduljon az értékesítési képviselőjéhez, vagy szlovák/cseh/angol nyelven közvetlenül a cégcsoport vámügyi szakértőjéhez a customs@packeta.com e-mail címen.

Ha bármilyen gyakorlati kérdése van a Brexit átmeneti időszakának végével kapcsolatban, vegye fel a kapcsolatot az Europe Direct Kapcsolattartó Központtal (EDCC), amely konzultációkat kínál ingyenes forródróton, vagy elektronikus űrlapon keresztül. Az információkat az EU mind a 24 hivatalos nyelvén biztosítják.

Vámtarifák

Az Európai Unión kívüli országokba küldött csomagok esetében az alábbi vámtarifák vannak érvényben:
Egyesült Királyság 135 GBP
Svájc és Lichtenstein 65 CHF
Oroszország 200 EUR
Amerikai Egyesült Államok 800 USD
Ukrajna 100 EUR